Leren Leren in groep 8

Groep 8 gaat dit schooljaar starten met een lessencyclus over hoe je leert. De methode ‘Move a-Head Leren Leren’ laat de leerlingen ontdekken hoe zij zelf het makkelijkst leren. De leerlingen leren inzien, dat iedereen een andere aanpak heeft. Bij de eerste kennismaking komen uitspraken zoals “Nee, dat kan niet, mijn hersenen werken echt anders dan die van jou” en “Ik onthoud het altijd zo slecht, deze manier is echt handiger”, vaak voor.

Eric Teunisse en Rob Vos van Move a-Head gaan m.b.v. voorbeelden en opdrachten in de klas aan de slag. De leerlingen worden overtuigd, dat iedereen een eigen aanpak heeft. Ze leren hoe de hersenen werken en ontwikkelen vervolgens een ‘Persoonlijke Toolbox’. Daarin staan voor iedere leerling persoonlijke leertips die geschikt zijn voor diverse situaties in de klas, zoals bij het les krijgen, zelfstandig werken en samenwerken. De Persoonlijke Toolbox komt tot stand door vragen, observaties en testen. Het is een geweldig instrument, dat de leerlingen in het voortgezet onderwijs zeker gaan gebruiken. Ze bouwen een grote mate van zelfvertrouwen op. “Veel leerlingen in het voortgezet onderwijs weten echt niet hoe ze moeten leren”, aldus Eric Teunisse.

De eerste les start op vrijdag 4 november.